App bipolaire stoornis PZ Duffel genomineerd voor Belfius Care Award.

Het Antwerps bedrijf Monkeyshot ontwikkelde samen met Jonne Oldenburg (psycholoog PZ Duffel) en dr. Arthur Dauwe, in overleg met patiënten, een app die patiënten met een bipolaire stoornis toelaat hun stemmingsstoornissen met concrete tips makkelijker onder controle te houden.

Deze app is nu genomineerd voor de Belfius Smart Car Award. De juryleden, met vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen, de zorg- en technologiesector, beoordeelden de 185 inzendingen op criteria zoals innovatie en de mate waarin een project de samenleving duurzamer en leefbaarder maakt. Er werd voor elke award – city, company & care – een jury samengesteld.


Leven met een bipolaire stoornis


Een bipolaire stoornis  gaat samen met een ernstige periodieke ontregeling van de stemming. In sommige gevallen treden er  psychoses op. Opnames in een psychiatrisch ziekenhuis komen frequent voor. Onderzoek toont aan dat ziekte-inzicht en de controle van de patiënt over zijn eigen ziekte even belangrijk zijn als medicatie voor een optimale kwaliteit van leven.


Zelfmanagement van een bipolaire stoornis


Continu bijhouden van je mentale gesteldheid is moeizaam, repetitief en vraagt doorzettingsvermogen gedurende een lange tijd. Daarom zijn patiënten vaak terughoudend om dit bij te houden.

Recente innovaties in mobiele technologie kunnen dit proces ondersteunen. Ook stellen deze persoonlijke technologieën de patiënt in staat om zélf meer inzicht te krijgen in zijn ziekte o.a. aan de hand van sociale feedback.

Voor het eerst in België komen de creatieve industrie, zorg, en gebruikers samen om psychiatrische zorg te innoveren. Tijdens een eenjarig onderzoeksproject gesteund door het Agentschap voor innovatie door wetenchap en technologie en Flanders DC bedachten het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en het user experience designbureau Monkeyshot een blended care concept (lees: de integratie van persoonlijk contact met digitale hulpmiddelen. Dus niet het een of het ander, maar een ´blend´), waarbij het gebruik van een mHealth app de huidige zorgverlening versterkt.

Hierbij richten ze zich op patiënten met een bipolaire stoornis. Het doel van de app is om een heropname te voorkomen.


Samen met patiënten


Gedurende het traject matchen het multidisciplinaire projectteam de wetenschappelijke kennis met de noden en wensen van de patiënten om te komen tot het ontwerp van een mobiele app.

De in the zone app is ontworpen in samenwerking met patiënten en onderscheidt zich door in te spelen op gedrag in plaats van stemming. Gedrag is een sterke indicator voor de emotionele toestand van patiënten. Verder is het ook gemakkelijker voor patiënten om concreet gedrag op te volgen in plaats van hun stemming.